> > Vogels in een witte wereld

Vogels in een witte wereld

De winter lijkt zijn beste tijd weer gehad te hebben, maar toch van mijn kant nog een laatste tip voor het fotograferen van vogels in de winter. Hierna stap ik lekker over op het voorjaar! Er is namelijk nog een goede reden waarom de winter zo'n mooie tijd is voor het fotograferen van vogels. En dat is de aanwezigheid van ijs en sneeuw.

Vooral vogels die gebonden zijn aan water (denk aan visetende vogels als ijsvogel en roerdomp, en uiteraard aan eenden en ganzen) concentreren zich in de winter bij wakken. Hierdoor zijn ze vaak makkelijker te vinden en zullen ze je dichterbij laten komen, omdat wegzwemmen geen optie is, ze zullen dan al echt weg moeten vliegen bij hun stukje open water. De kans om dus een roerdomp vissend bij een wak, of een ijsvogel op een tak boven een wak te vinden is een stuk groter dan wanneer ze overal hun voedsel kunnen vinden. De waterral is een ander voorbeeld van zo'n goed onderwerp. Een ander punt is dat er vaak in steden uitgebreid gevoerd word, waardoor alle eenden, meerkoeten en meeuwen zich ook nog eens vlak bij je huis laten vinden. De onderstaande meeuwen zijn op 1 minuut lopen van mijn huis gefotografeerd.

Maar voor goede fotografie eigenlijk nog veel belangrijker is dat sneeuw en ijs ook fotografisch betere mogelijkheden opleveren. Witte zwanen in de sneeuw leveren natuurlijk prachtige plaatjes op en bij een meeuw op besneeuwd ijs trekt de meeuw automatisch de aandacht vanwege gebrek aan details in de omgeving. Zo krijg je prachtige, bijna zwart-wit beelden waarbij alleen de rode snavel en poten een interessant kleurdetail vormen. Vermoedelijk nog mooier, maar best lastig te realiseren is het fotograferen van vogels in vallende sneeuw. De vlokken geven een prachtig, interessant beeld.

Hieronder een drietal foto's ter illustratie

Kokmeeuw op het ijs
Kokmeeuwen vliegen in vallende sneeuw
Knobbelzwaan in de sneeuw