> > Voorjaarsbloeiers: ieder voorjaar opnieuw een feestje

Voorjaarsbloeiers: ieder voorjaar opnieuw een feestje

De voorjaarsbloeiers. Elke keer weer een feestje om na een lange winter met veel grijs weer en korte dagen weer te mogen werken met kleur en met de elegante vormen van bladeren en stengels. Elke voorjaarsbloeier weer zijn eigen karakter en eigenschappen die macro fotografie zo interessant en uitdagend houden. Kortom: zoals ieder voorjaar genieten!

Ieder jaar hoop ik wat variatie in onderwerpen aan te brengen door iets verder te reizen. En ieder jaar kom ik toch weer uit op het fotograferen van de flora dicht bij huis, simpelweg omdat dat praktisch een stuk haalbaarder is. Dus de onderwerpen zijn niet veel anders dan de afgelopen jaren, maar de uitdaging om ieder jaar andersoortige beelden te maken blijft steeds weer een heerlijke uitdaging. En ik ben best tevreden over in hoeverre dat gelukt is.

Het seizoen begint altijd met sneeuwklokjes, maar daar heb ik helaas dit jaar weinig bijzonders van weten te bakken. Gelukkig kan je al wat vroeger in maart genieten van de fotogenieke holwortel. Deze ietwat ondergewaarderde voorjaarsbloeier heeft prachtige kleurvariaties van wit tot diep paars en het biotoop tussen de bomen geeft leuke fotografie mogelijkheden qua bokeh en licht. Het wit, roze en paars is een heerlijke variatie waar ik graag mee speel. Ik ben de laatste tijd steeds meer met onscherpte aan het spelen, dus ik vrees dat jullie van tijd tot tijd wat geduld met me zullen moeten hebben rondom het delen van beelden waarin niet echt scherp is. Voor mij is het een zoektocht naar essentie, kleur en structuur die me erg aanspreekt, maar voel je vrij om het niets te vinden en er overheen te kijken of deze webpagina weer dicht te gooien ;)

Holwortel (Corydalis cava) onderbelicht
Holwortel, onscherp en onderbelicht

Uiteraard heb ik de techniek om scherpe foto's te maken nog in de vingers hoor, al is wederom de onscherpte hier een belangrijk onderdeel van het geheel

Holwortel (Corydalis cava) omlijst door onscherpte
Holwortel, omlijst door onscherpte

Tjonge, ben ik nu alweer de weg kwijt met mijn scherpstelring? Tja, die zuurstokkleurtjes van de holwortel en het frisse groen van het uitlopende blad maakte het voor mij onmogelijk om te kiezen en dus zit ik met mijn focus hier precies tussen beiden in. Voor mij een hele fijne manier om het voorjaarsgevoel in beeld te krijgen. Kort gezegd: ik kan er wel van genieten!

Holwortel (Corydalis cava) onscherp met mooie zuurstokkleuren
Zuurstokkleuren en fris groen... de lente komt er aan!

En als de holwortel dan uitgebloeid is is het zeker geen einde verhaal. De bosanemoon komt er (na wat overlap in bloeitijd) kort achteraan en bied zich als een voor velen favoriet onderwerp aan. Ik heb helaas weinig tijd kunnen besteden tussen deze elegante dametjes, maar uiteindelijk kwam er uit 1 sessie toch een favoriet beeld. Of iegenlijk een panorama stitch van 2 beelden. En het spijt me, maar ook hier vond ik het schilderachtige effect van een net onscherpe foto weer het meest boeiend. Vanaf nu beloof ik de rest van het artikel even geen onscherpe foto's meer te tonen!

Bosanemonen (Anemone nemorosa) schilderachtig vastgelegd
Bosanemonen olieverf schilderijtje

Als laatste dan een serietje van de Zwolse tulp, oftewel, de kievitsbloem. Een prachtige wilde plant die in Nederland van nature eigenlijk alleen op een paar plekken langs de IJssel voorkomt. En laat nou het Zwarte water tussen Zwolle en Hasselt een hotspot zijn. Dus als Zwolse natuurfotograaf kan ik natuurlijk niet anders dan genieten van deze prachtige plant die zo dicht bij huis in het wild voorkomt. En om maar gelijk met mijn favoriet in huis te vallen: tot nog toe lukt het mij eigenlijk zelden om mooie dubbele belichtingen te maken. Maar bij het onderstaande beeld vind ik het dromerige (en subtiele) effect van een double exposure echt heel erg fijn uitvallen. 1000 pogingen verder, maar dan heb je ook wat!

Kievitsbloem (Fritillaria meleagris) double exposure, romantische lantaarns
Dromerige kievitsbloemen lijken wel op romatische elflantaarns dankzij de dubbele belichting

Variatie is de sleutel toch? Verandering van spijs doet eten? Vandaar eens een bijzondere keuze bij deze prachtige paarse tulp: een zwart-wit omzetting. Het licht was hier al wat harder en de kleuren minder mooi, maar ook in zwart-wit komt het patroon op de bloembladen en de elegante bouw van de stengel en het blad prima uit. Voeg daar wat fijne bokeh bubbels aan toe en je hebt genoeg grafische elementen om in zwart-wit ook prima tot zijn recht te komen. Een kievitsbloem uit een lang vervlogen tijdperk van zwart-wit fotografie

Kievitsbloem (Fritillaria meleagris) in zwart-wit
Kievitsbloem in zwart-wit

Tijd om eens af te sluiten, dat doe ik met een close-up van dauwdruppels op de kievitsbloem. Wederom weer een totaal andere aanpak en weer eens iets anders. Ik hoop dat hij in de smaak valt!

Close-up van een bedauwde Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)
Close-up van een bedauwde kievitsbloem